BMI ( Body Mass Index) to wskaźnik służący do oceny i klasyfikacji masy ciała. Znajomość wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością. BMI jest łatwy w użyciu jednak nie jest bardzo dokładnym wskaźnikiem nadwagi i ryzyka chorób z nim związanych (o wiele dokładniejszym sposobem jest analiza składu ciała wykonana profesjonalnym analizatorem w naszym gabinecie, dzięki której dowiecie się jaka jest procentowa segmentowa (noga lewa, prawa, ręka lewa, prawa, korpus) zawartość m.in. mięśni, tłuszczu i wody.):)

Podwyższona wartość BMI wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób takich jak:
* cukrzyca
* niedokrwienna choroba serca
* miażdżyca
* niewydolność serca
* udar mózgu
* kamnica pęcherzyka żółciowego
* zaburzenia oddychania
* nowotwory

Jak obliczyć BMI ? Bardzo prosto!
BMI= masa ciała (kg) / wysokość(m) * wysokość (m)
np. dla kobiety ważącej 65 kg o wzroście 1,7m:
BMI= 65/ 1/7*1,7 = 22,4 jest to waga prawidłowa

< 18,5 niedowaga
18,5 – 24,9 prawidłowa masa ciała
25 – 29,9 nadwaga
30 – 34,9 otyłość I stopnia
35 – 39,9 otyłość II stopnia
> 40 Otyłość III stopnia (olbrzymia)

Dla tych, którym nie chce się liczyć wykres z którego możecie odczytać czy wasze BMI jest prawidłowe BMI